Hozzájárulok, hogy a weboldal látogatásakor a számítógépemen sütiket (cookie) helyezzen el, amelyek segítségével az oldalon tett látogatásom adatait webanalitikai céljából felhasználják.
Részletes tájékoztatás a Adatkezelési tájékoztató dokumentumban található. További információ.   Rendben, elfogadom
Tekintse meg Facebook oldalunkat!

Feltöltődés a Tisza-tó környékén

2020. szeptember 18 - 20.      3 nap/2 éjszaka

Részvételi díj: 60.000 Ft/fő

Program:

1. nap:
Indulás 7.00-kor Szombathelyről, az MMIK parkolójából. Utazás pihenővel a Tisza-tó környékére, mielőtt azonban megérkeznénk, megállunk a hatvani Grassalkovich kastélynál, hogy megnézzük annak szépen renovált épületét. A kastélyt 1754 és 1757 között építették. Főleg uradalmi székhely volt, irodákkal, lakótérrel. A család a gödöllői kastélyt használta rezidenciájaként. A kertet leginkább vadászati célokra alakították ki. A későbbi tulajdonosok is változtattak az épületen és a kerten is, amelybe 35 szobor, 13 faragott kőpad és szökőkút is került. 2005-ben kezdték renoválni, s múzeummá alakítani. A kastélyban ma a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum található. Gyerekes családoknak, természetet, vadászatot kedvelő felnőtteknek kifejezetten érdekes látnivaló. Miután bejártuk a kastélyt, tovább utazunk és a finomságok útjára lépünk: üzemlátogatásra és sajtkóstolóra indulunk a híres poroszlói Füzes Sajtműhelybe. A Pince túra programon a következőkkel várnak minket: HÍR védjegyes Füzes gömölye, HÍR védjegyes füstölt parenyica, burenyica, Hortobágyi Nemzeti Park védjegyes érlelt félkemény sajt, falusi tepertő, Műhely bagett, szezonális finomságok, 1 dl fehér és 1 dl vörös bor, házi szörp. A kóstoló után szálláshelyünkre, a berekfürdői Termál Hotel Pávai Gyógyszállóba utazunk, ahol élvezzük a gyógyszálló fürdő szolgáltatásait és elfogyasztjuk vacsoránkat (2 éj).

2. nap:
Reggelit követően egy már-már elfeledett múltba kalandozunk, amikor felkeressük a karcagi szélmalmot. Hajdanán hatvan malom működött itt, ezek közül mára csak az 1858-ban épített, Gál-Gálszabóné-Deákné-féle, holland típusú, felülhajtós szélmalom maradt fenn. A malom 1949-ig működött eredeti funkciójában, belső berendezése azonban épen maradt, így ma is pontosan megérthetjük, hogyan őröltek a hatalmas malomkerekek és malomkövek. A malom belső megtekintését követően a Tisza-tó „fővárosába”, Poroszlóra utazunk, ahol a nap nagy részét töltjük majd. A leghíresebb látnivaló a Tisza-tavi Ökocentrum, amely látogatóközpontként a Tisza-völgy és a Tisza-tó természeti értékeit, élővilágát mutatja be, semmiképpen sem mindennapi /unalmas módon! Itt található ugyanis Európa legnagyobb édesvízi akváriuma, ahol közel 50 féle őshonos halfajtát lehet megtekinteni. Miután a látogatóközpontot bejártuk, megnézhetjük a látottakat testközelből is, hiszen kishajós kirándulásra indulunk. Ha szerencsénk van, láthatunk vidraetetést, de simogathatunk dámszarvast, felmászhatunk a hét emeletes kilátóba, és olyan fotókat készíthetünk az élővilágról, amelyet egy természetfotós is megirigyelhet! (Egy kishajó szállítókapacitása maximum 12 fő. A kishajós kirándulás szabadtéri program, mely borult vagy esős időben is elindul, ezért időjárástól függően meleg ruházat, esernyő, esőkabát szükséges lehet!) Szabadidő, amelynek keretében lehetőség lesz bekukkantani a Poroszlói Rétesházba is, ahol frissen sült házi réteseket lehet fogyasztani. Miután mindent bejártunk, visszautazunk szálláshelyünkre, ahol igénybe vesszük a gyógyfürdő szolgáltatásait. Vacsora a hotelben.

3. nap:
Reggeli után a Hortobágyra indulunk, ahol először a Hortobágy-Halastavi Kisvasútra ülve járjuk be a halastórendszer legszebb részeit. Az egyedülálló táj gazdag állatvilággal büszkélkedhet. A kisvasút ezen a tájon tesz meg egy kb. 5 km-es távolságot, majd a végén gyalogszerrel tehetünk meg egy kb. 500 méteres szakaszt. A pallókon haladva magaslesről és egyéb pontokról figyelhetjük az itteni élővilágot. Miután visszaértünk buszunkhoz, a Hortobágyon indulunk egy hagyományos, kb. 1,5 órás puszta programra. Pusztai fogatozásunk során a puszta ma is élő természeti és kultúrtörténeti értékeit, pásztorhagyományait láthatjuk, s megismerjük a hagyományos legeltető állattartást rackanyájjal, szürke marha gulyával, ménessel, bivaly gulyával. A csikós bemutató közben rácsodálkozhatunk a csikósok és lovaik közti tökéletes összhangra, megfigyelhetjük a pásztorok viseletét, munkaeszközeit, munkájukat és a pusztára jellemző pásztorépítményeket. A program befejeztével meglátogatjuk a ménes istállóit, K.Nagy József nádudvari fazekasmester műhelyét, aki a feketekerámia-készítés fortélyait mutatja be, szekér kiállítást, ahol a bognár-,kovácsműhely, hagyományos szekerek és fogatok találhatóak. Végül megpihenhetünk a ménes központi istállójától üvegfallal elválasztott, ezért különlegességnek számító Nyerges presszóban. A hortobágyi kalandjainkat követően hazaindulunk. Várható érkezés Szombathelyre 21.00 körül.

Részvételi díj tartalmazza:
- Autóbuszos utazást
- 2 éjszakai szállást 2 ágyas elhelyezéssel, fürdőszobával, 3 csillagos hotelben Berekfürdőn és IFA-t (Termál Hotel Pávai Gyógyszálló***)
- Reggelit és vacsorát (2 alkalom)
- Idegenvezetés költségeit
- A gyógyszálló fürdőjének szolgáltatásait

 

Részvételi díj nem tartalmazza:
- Belépőjegyeket (tájékoztató jellegű árak):
         Grassalkovich kastély: kb. 1.800 Ft/fő
         Szélmalom: kb. 300 Ft/fő
         Füzes Sajtműhely: kb. 3.800 Ft/fő
         Tisza-tavi Ökocentrum: kb. 3.000 Ft/fő
         Kisvasút a Hortobágyon: kb. 1.800 Ft/fő
         Pusztaprogram: kb. 3.300 Ft/fő
- Baleset-, betegség-és poggyászbiztosítást
- útlemondási biztosítást
- Egyágyas felár: 12.000 Ft/fő